TelepART-tuki mahdollisti 45 esitysvierailua Benelux-maiden ja Suomen välillä

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.10.2016

Keväällä 2016 Suomen Benelux-instituutti käynnisti TelepART-kansainvälistymisohjelman esiintyville taiteilijoille. Instituutti on julkaissut selvityksen suomalaisten esiintyvien taiteilijoiden kansainvälistymisen haasteista sekä koonnut TelepART-ohjelman ensimmäisen puolen vuoden tulokset.

Tehdystä selvityksestä kävi ilmi, että matka- ja majoituskulut sekä markkinointi paikalliselle yleisölle olivat erityisiä ongelmakohtia. Toisaalta tapahtumajärjestäjien mukaan riittämätön tuntemus esiintyjistä ja esityksistä koettiin myös haasteeksi kansainvälisten sisältöjen ohjelmoimisessa.

Selvää on, että kevyt ja nopea matkatuki on tarpeellinen esittävän taiteen kansainvälistymisessä. Tuen tarkoituksena on lisätä liikkuvuutta Suomen ja Benelux-maiden välillä vierailunäytösten, festivaaliesiintymisten ja taidevaikuttajien kansainvälisten vierailujen muodossa.

TelepART-tukea voivat hakea esiintyvät taiteilijat, taiteilijoita edustavat tahot sekä  tapahtumajärjestäjät Benelux-maissa ja Suomessa. Jatkuvasti avoimen verkkopohjaisen haun päätökset tehdään vaihtuvien esittävien taiteiden ammattilaisten tuella. Päätösten käsittelyaika on korkeintaan kaksi viikkoa.

TelepART mahdollisti puolen vuoden aikana 45 esitystä

Ensimmäisen puolen vuoden aikana myönnettyjen tukien kokonaismäärä oli 8 500 euroa, jolla mahdollistettiin 45 esitystä yhteensä 52 taiteilijalle Suomessa ja Benelux-alueella. Hakemuksista 67% tuli Suomesta, ja taiteenaloista yleisin oli musiikki (67%). Valtaosa esityksistä, 42%, toteutui Belgiassa.

Ennakkokartoituksen ja ensimmäisen puolen vuoden toiminnan analyysin jälkeen voidaan todeta, että TelepART-tukimallille on edellytyksiä ja  kysyntää. TelepARTin ensimmäiset kuukaudet mahdollistivat runsaasti uutta kulttuurivaihtoa, noin 30 000 euron edestä vientituloa esiintymispalkkioina ja lähes viisikymmentä esitystä.


TelepART toteutuu Suomen Kulttuurirahaston ja Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella. Tanssin Tiedotuskeskus on yhteistyökumppani hankkeessa.