Temen freelancerit menettivät 32 miljoonaa euroa esittävien taiteiden piirissä

UUTISET JA TIEDOTTEET
16.2.2021

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton edustamien freelancereiden palkanmenetykset ovat 32 miljoonaa euroa teatterin, tanssin ja sirkuksen VOS- ja vapaalla kentällä. Aikajänne on huhtikuusta 2020 maaliskuulle 2021. Luvussa ovat mukana ohjaajat, koreografit, tanssi- ja sirkustaiteilijat sekä lavastus-, puku-, valo- ja äänisuunnittelijat.

Tiedot palkan- ja tulonmenetyksistä perustuvat Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassan tilastoihin ja Temen jäsenrekisteriin.

Temen freelancerjäsenet työskentelevät laajasti myös tapahtumatuotannon ja soveltavan draaman parissa, mutta näiden alojen tulonmenetyksiä ei pystytä luotettavasti laskemaan.

Koronakompensaatiota tarvitaan erityisesti freelancereille

Koronapandemian myötä esittävien taiteiden esitystalot joutuivat monilta osin sulkemaan ovensa, ja tätä elinkeinon loppumista on korjattu kompensaatioilla. Työantajien ja yritysten saama koronatuki auttaa toimintaa ja kiinteää henkilökuntaa, mutta freelancereihin apu ei koronan aikaan yllä.

Vaikka pandemia talttuisi, esittävien taiteiden parissa vaikeudet jatkuvat pitkään, sillä taidelaitokset ja tapahtumien järjestäjät eivät ole solmineet uusia sopimuksia freelancereiden kanssa koronan pelossa. Paljon sovittuja töitä on myös kokonaan peruttu.

Työttömyysluvut räjähtivät nousuun 2020

Temeläisistä iso osa kuuluu Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassaan. Heti koronapandemian alkaikoina, maaliskuusta 2020 elokuulle 2020, temeläisten työttömyys ETTK-kassassa lisääntyi 57 prosenttia.

Vuosia 2019 ja 2020 vertailtaessa työttömyys lisääntyi ETTK-kassassa 30 prosenttia esittävän taiteen parissa työskentelevien taiteilijoiden ja taiteellisten suunnittelijoiden piirissä.

Teatterikentän esitysmäärät romahtivat ja sen myötä tulot ehtyivät

Teatterin tiedotuskeskuksen julkaisemien, VOS-teattereita koskevien tilastojen mukaan kevätkaudella 2020 esityskertoja oli 56 prosenttia vähemmän kuin kevätkaudella 2019. Katsojien määrä putosi puolestaan 57 prosenttia.

Kun esitysmäärät romahtivat koko kentällä, myös työn määrä romahti samassa suhteessa. Tämä on tarkoittanut freelancerille esitysten perumisia, siirtämisiä ja työttömyyttä.

Työttömyyskorvaus huomioiden temeläisten freelancereiden nettotulonmenetykset ovat 13,2 miljoonaa euroa. Jäsenistön kolmasosa, joka on ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen ulkopuolella, on jo lähes vuoden ollut pitkälti työmarkkinatuen varassa.

Teme esittää, että valtion tulisi kiireellisesti käynnistää freelancereille avustusten jakaminen. Liitto ehdottaa freelancertaiteilijoille avoimia työskentelyapurahoja sekä kannattaa helpotuksia työttömyysturvaan.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Teme, on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto.