Thalia-juhlassa tanssi sai palkintoja ja nousi esiin monella tavalla

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.4.2018

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt palkitsivat vuoden 2017 aikana teatterialalla ansioituneita tekijöitä Thalia-juhlassa KOM-teatterissa maanantaina 9.4.2018. Alan kymmenen järjestöä jakoivat juhlassa 13 eri palkintoa.

Vuoden teatteriksi valittiin Zodiak – Uuden tanssin keskus. Zodiak saa tunnustusta vahvasta taiteilijapolitiikastaan, joka tukee tekijöitä ammattillisessa kehittymisessä ja tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen kotimaassa ja kansainvälisesti edistäen näin taiteilijoiden työllisyyttä. (Lue juttumme Zodiakin palkinnosta 9.4.2018)

Zodiakin väkeä ja palkinnonjakajia Thalia-juhlassa

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry:n Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinto annettiin Virpi Wirlander-Asplundille, joka perusti Espoon Balettiopiston ja myöhemmin Lapin balettiopiston. Hän on tuonut yleisön nähtäväksi baletin lisäksi myös monia muita tanssilajeja ja ollut suuri vaikuttaja Lapin ja Barentsin alueen tanssikulttuurissa. Wirlander on luonut yhteistyöverkostoja koko alueelle, tuonut yhteen tanssin ammattilaisia ja opiskelijoita Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilta sekä valmistanut suuria tanssiproduktioita. Virpi Wirlander-Asplund on urallaan edistänyt merkittävästi suomalaista tanssitaidetta kaikissa muodoissaan ja opettanut lukuisia tanssinopiskelijoita monen vuosikymmenen ajan, perusteluissa mainittiin.

Virpi Wirlander-Asplund

”Hienoa että palkitaan opettaja, ilman meitä ei olisi tekijöitä, eikä yleisöä”, Wirlander kiitti puheessaan.

Vuoden Teatteriteko on palkinnoista vanhin. Se myönnettiin tänä vuonna Outi Alanko-Kahiluodolle, Sanna Lauslahdelle ja Silvia Modigille. Kansanedustajat palkittiin asiantuntevasta taiteen puolesta puhumisesta ja aloitteista taiteilijoiden toimintaolosuhteiden parantamiseksi.

”Poliitikkojen tehtävänä on rakentaa yhteiskuntaa, joka arvostaa kulttuuria, mutta yhtään oikeaa teatteritekoa ei synny ilman teatterintekijöitä”, sanoi Alanko-Kahiluoto kiitospuheessaan.

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden Äänisäde-palkinnon saivat Tuomas Norvio ja Mikko Perkola koreografi Sari Palmgrenin teoksen Licking Things äänisuunnittelusta. Myös teoksen valosuunnittelu, joka oli Jukka Huitilan käsialaa, oli ehdolla Valosäde-palkinnonsaajaksi.

Illusion-palkinto myönnettiin tanssinkin parissa työskennelleelle lavastaja Kaisa Rasilalle.

Aktiivista ja avointa teatteria peräänkuuluttava Heta Haanperä sai ohjaajapalkinnon. Hän on tehnyt mm. esitystaiteen ja tanssin rajapintoja rikkovia esityksiä Oulun kaupunginteatterissa yhteistyössä JoJon, Oulun tanssin keskuksen kanssa.

Katso kaikki palkinnonsaajat täällä (Tinfo).