Tuoreita kirjajulkaisuja suomalaiselta tanssin kentältä

UUTISET JA TIEDOTTEET
25.2.2019

Alkuvuodesta 2019 julkaistiin kaksi suomalaista tanssin historiaa avaavaa kirjaa – Kuopio tanssii ja soi -festivaalin 50 -vuotisjuhlakirja ja Marketta Viitalan Elämyksellisiä polkuja esittävään tanssiin.

Tanssia Pyhäjärvellä, jokilaaksoissa ja kautta maan

“Kirja sai alkunsa tarpeesta koota ja välittää elämäntyöni ja sen innoittajana olleiden satojen sitoutuneiden oppilaiden ja laajan yhteistyöverkoston tanssi- ja taidekasvatustyön kokemukset ja tulokset myös muiden ulottuville”, kuvailee tanssitaiteilija, -pedagogi ja opetusneuvos Marketta Viitala, jonka elämänkokemusta ja uran vaiheita kirja Elämyksellisiä polkuja esittävään tanssiin avaa.

Tanssipedagogin ja -taiteilijan uransa lisäksi Viitala (s.1934) on toiminut valtakunnallisissa luottamustehtävissä tanssin ja lastenkulttuurin parissa. Viisikymmenvuotisen uransa aikana Viitala on kehittänyt kotiseutunsa Pyhäjärven ja Pohjois-Pohjanmaan alueen tanssitoimintaa perustaen muun muassa lasten ja nuorten valtakunnallisen Arktiset Askeleet -tapahtuman Ouluun ja Täydenkuun Tanssit -festivaalin Pyhäjärvelle.

Viitalan lisäksi Elämyksellisiä polkuja esittävään tanssiin -kirjassa ääneen pääsee myös joukko suomalaisia pitkän linjan tanssipedagogeja ja -taiteilijoita kuten Marjo Kuusela, Alpo Aaltokoski ja Kirsi Törmi.

https://www.markettaviitala.fi/

Juhlakirja avaa 50-vuotiaan Kuopio tanssii ja soi -festivaalin värikästä historiaa

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään kesäkuussa 2019 50. kerran. Juhlavuoden kunniaksi sen historia on koottu värikkääksi, tarinoiden, historian ja kuvien täyttämäksi kirjaksi. Kirja käy läpi festivaalin värikästä historiaa sen katsojien, median, talkoolaisten, työntekijöiden ja taiteilijoiden näkökulmasta. Lukuisat suomalaisen tanssitaiteen vaikuttajat Doris Laineesta ja Tero Saarisesta Minna Tervamäkeen ja Jorma Uotiseen kertovat omat muistonsa festivaalista.

”Kuopio oli alun perin ainoa paikka Suomessa, missä näki kansainvälisiä ryhmiä ja jopa tutustuikin joihinkin kansainvälisiin ihmisiin. Kurssitoiminta Kuopiossa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Harvalla köyhällä opiskelijalla oli mahdollisuus lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kuopio oli ainoa mahdollisuus sivistää itseään ja tietouttaan”, kuvailee koreografi Tero Saarinen Kuopio Tanssii ja Soi -kirjassa.

Kuopio tanssii ja soi -juhlakirjan on toimittanut Tiia Lappalainen.

https://www.kuopiodancefestival.fi/