Turku on Suomen tanssipääkaupunki lokakuussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Tiedote, 2.10.2019

Turussa tehdään tulevaisuuden tanssia, kun 250 tanssiammattilaista eri maista kokoontuu yhteen 17.–20.10. Stretch Turku 2019 on nelipäiväinen tapahtuma, joka pohtii, millainen on tanssitaiteilijan paikka muuttuvassa yhteiskunnassa. Samaan aikaan Turussa järjestetään kansainvälinen New Performance Turku Festival, joka osallistaa kaupunkilaiset tekemään oman tulevaisuuden kansantanssin.

Ilmastokriisi ja kestävän kehityksen vaatimus huolettavat esiintyviä taiteilijoita, joiden työ ja ura ovat yhä useammin kansainvälisiä ja vaativat matkustamista. Miten taide ja kulttuuri voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjumiseen, sitä pohditaan molemmissa tapahtumissa, Stretchissä ja New Performance Turku Festivalilla. Ilmastokysymykset ovat ohjelmassa erityisesti lauantaina, jolloin pääpuhujana on Ben Twist Creative Carbon Scotlandista, ja työpajoissa haetaan konkreettisia tekoja ja työkaluja.

Leyya Mona Tawil: Lime Rickey International’s Future Faith -esitys New Performance Turku -ohjelmistossa 18.10. © Vesa Loikas

Millainen olisi tulevaisuuden kansantanssi?

Maailma ja odotukset muuttuvat myös kaupunkien, niiden asukkaiden ja yhteisöjen tasolla. Palestiinalais-syyrialainen, New Yorkissa asuva tanssi- ja esitystaiteilija Leyya Mona Tawil tulee Turkuun työstämään uudenlaista kansantanssi-ideaa paikallisten ihmisten kanssa 4.10. alkaen. Tuloksena on Turun oma tulevaisuuden kansantanssi, Turku Future Folk Dance. Se ensiesitetään ja tanssitaan yhdessä turkulaisten kanssa Yliopistonkadulla 19.10. klo 17.

Turkulainen tanssin viikko on kansainvälinen

Syyslomaviikolla Turku on todellinen tanssin pääkaupunki, sillä tanssiesityksiä on tarjolla runsain määrin. Katso koko viikon ohjelma 14.–20.10. ›

Aktiivinen tanssikaupunki Turku on muutenkin: Siellä toimii kaksi teatteri- ja orkesterilain (VOS) piiriin kuuluvaa tanssiteatteria, Aurinkobaletti ja tanssiteatteri ERI, vapaita ryhmiä ja tuotantokeskuksia, Barker-teatteri ja Ehkä-tuotanto Kutomolla, lukuisia tanssitaiteilijoita sekä Läntinen tanssin aluekeskus. Tanssin kansainväliset ja kotimaiset verkostot kasvavat Turussa lokakuussa, kun osallistujia ja vieraita tulee Pohjoismaista ja Baltiasta, Skotlannista, Sloveniasta, Belgiasta ja Saksasta, sekä ainakin New Yorkista, Irakista, Gabonista ja Saksasta.


Stretch 2019 Turku järjestäjät:
Läntinen tanssin aluekeskus ja Tanssin tiedotuskeskus

Pääyhteistyökumppanit: Turun kaupunki ja New Performance Turku Festival. Tapahtumaa tukevat Pohjoismainen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen aluerahasto ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto.

Kansainväliset yhteistyöorganisaatiot: Kultur i Väst (Ruotsi), Norrlandsoperan (Ruotsi), Dansearena Nord (Norja), Bora Bora (Tanska), Dance Atelier (Islanti), Estonian Dance Agency (Viro), Contemporary Dance Association (Liettua), Artist’s Group ”Fish Eye” (Liettua), The Work Room (Skotlanti), Tanzfabrik Potsdam (Saksa) ja Dance Theater Ljubljana (Slovenia).

Seuraava Kedja presents Stretch -tapahtuma järjestetään Göteborgissa 20.-23. elokuuta 2020.