URB 21 levittäytyy verkkoon ja kaupunkitilaan Helsingissä

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.5.2021

Kesäkuisen URB-festivaalin vastikään julkaistuun ohjelmistoon sisältyy muun muassa keskusteluja kulttuurista ja taiteesta, koreografi Ima Iduozeen lyhytelokuva, tekoälyn ja queerin suhdetta käsittelevä installaatiopuutarha sekä Stoan aukiolle levittäytyvä paikkasidonnainen  tanssiteos.

URB 21 -festivaali on suunniteltu pääosin verkossa tapahtuvaksi, mutta kokoontumisrajoitusten puitteissa osa esityksistä järjestetään myös ulkotiloissa. ”Vuoden aikana olemme kokeneet toistuvasti muutoksia ja epävarmuutta, mutta lopulta päässeet ideoimaan ja työskentelemään taiteilijoiden, esiintyjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa”, sanoo URB-festivaalin luova tuottaja Sara Hirn.

Festivaalilla saa ensiesityksensä muun muassa koreografi Ima Iduozeen luoma teoskokonaisuus, johon sisältyy lyhytelokuva Diaspora Mixtapes: Vol.1 sekä lehti Diaspora Mixtapes: Printtiportaaleja. Teossarja sai alkunsa vuonna 2019. “Elokuva ja lehti ovat osa laajempaa monialaista taide -ja kulttuurityötä, jonka keskiössä on afrikkalainen diaspora sekä dekolonisaatioon liittyvät kysymykset. Samalla se toimii konkreettisena radikaalin yhteisöllisen unelmoinnin välineenä”, Iduozee taustoittaa teoskokonaisuutta. “Diaspora Mixtapes -teossarja elää ja muuttaa muotoaan tarpeen tullen, oli kyseessä sitten mikä tahansa formaatti.”

Belgialais-marokkolainen tanssija-koreografi Ben Fury saapui toukokuussa Helsinkiin valmistelemaan paikkasidonnaista tanssiteosta Stoan aukiolle. Muun muassa suufilaisista rituaaleista inspiraationsa saanut X∙over on uusi versio Furyn  teoksesta Crossover, jonka hän  toteutti Tunisiassa paikallisten tanssijoiden kanssa vuonna 2019. URBin ohjelmistossa nähtävässä X∙overissa on mukana viisi helsinkiläistä tanssijaa:  Andrii ”Pluto” Gregul, Jeffrey Kam, Selma Kauppinen, Siiri Korkeamäki ja Hozan Omar.

Festivaaliohjelmistoon sisältyy myös URB Talks -videosarja sekä elokuvantekijä Ines  Särkän dokumentti Tehdään se yhdessä (2021), joka kertoo Suvilahti DIY -skeittipuiston värikkäistä vaiheista. Lisäksi ruotsalainen sámi-queer-aktivisti Timimie Märak pitää online-puheenvuoron taiteesta aktivismin työkaluna.

Kultuurikeskus Caisan sisäpihalle rakentuu tekoälyn ja queerin suhdetta käsittelevä installaatio ja keinotekoinen maisema Queer AI: Puutarha, joka on yksi osa #digiteatterin monivuotista tutkimusprojektia. Puutarhassa voi piipahtaa ohimennen tai siellä voi viipyillä ihmettelemässä.

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen katutaiteen ja -kulttuurin festivaali, jota on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 asti. Festivaalin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa, Kulttuurikeskus Caisa sekä Suvilahden Tiivistämö. Tällä hetkellä URB on mukana nelivuotisessa EU-projektissa BEPART yhdessä kymmenen muun taidetoimijapartnerin kanssa.