URB leikittelee todella – Ima Iduozeen uutuusteos on afrofuturistinen utopia

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.6.2017

Kiasma-teatterin urbaanin taiteen ja kulttuurin festivaali URB leikittelee todella 2.–10.8.2017. Luvassa on muun muassa Ima Iduozeen uutuusteos Garden of Eden, WAUHAUS -kollektiivin digiminämme ajasta ikuisuuteen johdattava The Church of Internet ja 24 tunnin ja tanssijan Hiljaiset tanssit – teoksia, jotka ehdottavat vaihtoehtoisia tapoja ymmärtää maailmaamme ja löytää siitä mielekkyyttä.

Ima Iduozee: Garden of Eden. @ Pirje Mykkänen.

Ima Iduozee tarttuu uutuusteoksessaan ikiaikaiseen paratiisimyyttiin ja uudelleen maalaa sen ripauksella afrofuturismia. “Garden of Eden uudelleen kirjoittaa historiaa ja maalaa tulevaisuuden maisemaa, joka on inklusiivinen ja eklektinen”, Iduozee kuvaa.

Teoksessa Iduozee ja tanssija Esete Sutinen vaeltavat kadonneen paratiisin koreografisessa maisemassa. Tanssija-koreografille ominainen vahva kehollisuus ja liikekieli ovat läsnä, mutta myös representaatioilla ja estetiikalla on tärkeä rooli: “Luomme vaihtoehtoista näyttämökuvastoa, jossa rodullistettu keho on keskiössä.” Audiovisuaalisesta maisemasta vastaavat kukkainstallaatioistaan tunnettu muotoilija Laura Väinölä, valosuunnittelija Erno Aaltonen ja tuottaja Tuomas Soppela.

“Suomessa nähdään harvoin mitään vastaavanlaista”, Iduozee lupaa.

Portin toisenlaiseen todellisuuteen avaa myös W A U H A U S -kollektiivin The Church of Internet. Tekijöiden mukaan kuolleiden käyttäjien internet-profiileja on pian enemmän kuin elävien – luvassa onkin muistojuhla internetiin jättämällemme henkilökohtaiselle sisällölle.

Hiljaiset tanssit on puolestaan 24 tunnin tanssiteos 24 tanssijalle. Teos tutkii oman ja esittävän tanssin eroja – jokainen tanssija kuuntelee itse valitsemaansa musiikkia kuulokkeilla ja antautuu musiikin ja tanssin vietäväksi.

Todellisuutta sekoittavat myös esimerkiksi Niskanen & Salo -kollektiivin Palmudisco, installaatio, jossa kasvit ‘tanssivat’ sekä Pakui Hardware -kollektiivin Creatures of Habit -teos, jossa saamme katsoa sivusta robottien liikkeitä. Yleisö pääsee myös seuraamaan URB LAB -residenssiläisten, Sébastien Ramirezin, Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon työskentelyä vuorovaikutteisen nykyteknologian ja katutanssiin pohjautuvan liikekielen parissa sekä hiomaan omia katutanssimuuvejaan URB mirrorin edessä.