URB22 -festivaali juhlistaa eläviä kohtaamisia ja jälleennäkemisiä

UUTISET JA TIEDOTTEET
9.5.2022

URB22-ohjelmistossa on muun muassa kansainvälistä ja kotimaista katutanssia, elokuvia sekä yleisöä eri tavoin mukaan kutsuvia performansseja ja tapahtumia. Osa tämän vuoden esityksistä kuuluu ARS22 Eläviä kohtaamisia -näyttelyn liveohjelmistoon.

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen katutaiteen ja -kulttuurin festivaali, jota on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 asti. Tänä vuonna festivaali järjestetään 3.–12. kesäkuuta.

”URB22 koostuu useasta kollektiivisesta prosessista, uusista kohtaamisista ja yhteistuotannoista. Toivon, että vihdoinkin kun kolmen vuoden jälkeen pääsemme taas tapaamaan kasvokkain ja rennosti osallistumaan ilman suuria rajoitteita, voimme löytää uusia ystäviä, luoda yhteisöjä, verkostoja sekä jakaa kokemuksia katsomalla, kuuntelemalla että aktiivisesti osallistumalla”, luonnehtii URB-festivaalin luova tuottaja Sara Hirn tunnelmiaan tämän vuoden ohjelmistosta.

Amanda Piña: Frontera I Border – a Living Monument © Patrick Van Vlerken

ARS22 X URB -esityksiä

Koreografi Amanda Piña (CHI/MEX) tuo Kiasma-teatteriin vaikuttavan yhdeksän tanssijan  tanssijan esityksen Frontera I Border – a Living Monument, joka käsittelee hip hop -kulttuurin, siirtomaavallan aikaisten tarinoiden, alkuperäiskansojen tapojen ja mystiikan kietoutumista toisiinsa USA:n rajan tuntumassa Meksikossa. Esitys pohjautuu espanjalaisten valloittajien latinalaisamerikkalaisilta alkuperäisasukkailta kaapattuun ja uudelleen nimettyyn tanssiin Danza de moros y cristianos. Se toimi hetken rasistisena ja kansaa jakavana välineenä. Sittemmin tanssi on saanut uuden muodon ja merkityksen vastarinnan symbolina vaikeissa olosuhteissa elävien meksikolaisnuorten toimesta.

Dafna Maimon: Orient Express Yourself © Lilith Performance Studio

Berliinissä asuvan suomalaistaiteilija Dafna Maimonin teos Orient Express Yourself saa URB-festivaalilla uuden tulemisen ruokarekan muodossa. Eri puolilla Helsinkiä nähtävä teos on hauskasti osallistava performanssi, jossa falafel-annoksen valuuttana toimii asiakkaan kertoma kokemus perhesuhteista tai patriarkaalisesta yhteiskunnasta. Teoksen innoittajana on Maimonin perheen perustama Helsingin ensimmäinen kebab- ja falafel-ravintola Orient Express, joka avattiin vuonna 1985 kauppakeskus Forumissa. Osallistava performanssi esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Malmössa Lilith Performance Studiossa.

Kiasma-teatterissa pääsee kokemaan taiteilija SERAFINE1369:n pitkäkestoisen näyttämöperformanssin I I I (something flat, somethin cosmic, something endless). Performanssi luo tilan, jossa on mahdollista tavoitella yhteisiä unelmia ja muistoja sekä niiden äärettömiä ulottuvuuksia, tai pysytellä yksityisessä piirissä. Yleisö saa tulla ja mennä esitystilaan oman mielensä mukaan.

24/7 taidelehtiautomaatti, tapahtumallinen taidenäyttely ja lyhytelokuvanäytös

Photobooks from Finland –kollektiivi tuo taidelehtiautomaattinsa festivaalin ajaksi Kiasman edustalle, joten taidetta on saatavilla festivaalin ajan 24/7. Kollektiivi on kutsunut viisi taiteilijaa tekemään julkaisuja sanomalehtiformaatissa osana heidän taiteellista työskentelyään. Taiteilijat ovat Emilia TannerFelix BardyHikari NishidaTanja Koljonen ja Tatu Gustafsson. Lehden voi lunastaa 2e:n hintaan automaatista, ja uusi lehti vaihdetaan aina joka toinen päivä.

Kihwa-Endale Kairos x URB festival: to be in perpetual dawn © Kihwa-Endale

Kairos Helsinki valtaa Kulttuurikeskus Caisan gallerian kesäkuun ensimmäiseksi kolmeksi viikoksi. Kairos X URB: to be in perpetual dawn on näyttelykokonaisuus, jossa nähdään teoksia mm. Sophia Mitikulta & Karoliina Kasuriselta, Kihwa-Endalelta, Saban Ramadanilta, Landys Roimolalta ja Melissa Linsalta. Näyttelytilassa järjestetään myös tanssiesityksiä, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Lisäksi Kairos Helsinki on kuratoinut yhteistyössä Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaalin kanssa URB-festivaalin viimeisenä päivänä järjestettävän seitsemän lyhytelokuvan näytöksen, joka nähdään Kiasma-teatterissa.

Kairos Helsinki on yhteisö, joka kuratoi tapahtumia, kuten työpajoja, runosessioita ja kokeellisia näyttelyitä. Kreikan kielestä käännetty sana ”kairos” kuvaa otollista hetkeä erityisille tapahtumille tai sanoille.

Katutanssia näyttämöllä ja ringissä

Tuore kokoonpano pohjoismaisista huippubreikkareista nähdään Stoan lavalla ranskalaisen koreografi Mehdi Ouachekin luotsaamana. Ensi-iltansa saava esitys on syntynyt residensseissä Pariisissa ja Helsingissä Nordic Hip Hop to the Stage -projektissa. Projektin pyrkimyksenä on lähentää hip hop -kulttuurin ja näyttämötaiteen kenttiä. Ryhmäteoksen lisäksi viisi tanssijaa esittävät uudet sooloteoksensa, joita on valmisteltu vuoden aikana tanssijoiden kotikaupungeissa.

Nordic Hip Hop to the Stage © Otto Björkman

Lämminhenkinen The Abyss, klubi- ja tanssitapahtuma Suvilahden Tiivistämöllä on kunnianosoitus house-kulttuurille. Tapahtumassa on mahdollisuus osallistua House-tanssikilpailuun – tai vain tanssia ja nauttia musiikista osallistumatta! The Abyss-konseptin on luonut yhdysvaltalainen Junious ”House” Brickhouse, joka tulee olemaan paikalla tapahtuman tuomarina. Illan hostina toimii Ita Puusepp (EST), livemuusikkoina ovat Sara Celaya (SWE/USA) sekä Macoumba Ndiaye (SEN) ja DJ-musiikista vastaavat Decimus (USA) ja Soul Sanna.

Tapahtuma tuotetaan yhteistyössä valtakunnallisen katutanssilajeja edistävän SADE ry:n kanssa.

URB-festivaalin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa, Kulttuurikeskus Caisa, Suvilahden Tiivistämö. Tällä hetkellä URB on mukana nelivuotisessa EU-projektissa BEPART yhdessä kymmenen muun taidetoimijapartnerin kanssa.