Useimmat puolueet antavat tukensa Tanssin talolle

UUTISET JA TIEDOTTEET
17.3.2015

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry:n jäsenlehden Liitoksen kyselyn perusteella puolueet ovat lähes yksimielisesti halukkaita edistämään Tanssin taloa. Ainoastaan perussuomalaisten Timo Soini välttää antamasta suoria lupauksia – ”edessä on kovia aikoja”, hän toteaa.

Liitos lähetti kahdeksalle puoluejohtajalle kyselyn puolueiden kulttuuripoliittisista ohjelmista ja toimenpiteistä, joita nämä olisivat valmiit kulttuurialan hyväksi tekemään. Kuusi puoluetta vastasi Liitokselle. Keskustan ja Rkp:n kommentit jäivät saamatta.

Kokoomuksen Alexander Stubbin vastauksissa korostui kulttuuriyrittäjyyden tukeminen ja Ruotsin malli, jossa tekijänoikeuskorvaukset voidaan ohjata myös yritykselle. Tanssin talon kohdalla Stubb korosti Helsingin kaupungin avainroolia hankkeen toteutumisessa, sillä valtion resurssit ovat niukat.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä säästöjä ei tule kohdistaa jo nyt heikoimmassa asemassa oleviin luovan työn tekijöihin. Räsänen oli valmis edistämään Tanssin taloa, jos Helsingistä löytyy sille lisärahoitusta.

Perussuomalaisten Timo Soini suhtautuu periaatteessa myönteisesti erityisesti nuoria innostaviin aloihin (tanssi ja sirkus). ”Taiteenalat ovat ansainneet [- – ] yhteiskunnan tuen kansan veronmaksukyvyn mukaan”, hän lausuu.

SDP:n Antti Rinne lupaa edistää julkisen rahoituksen löytymistä Tanssin talolle. SDP:n ohjelmassa kulttuuri ja luovat alat ovat osa kasvun ja työllisyyden politiikkaa, niihin on investoitava. Erityisesti panostuksia tarvittaisiin kulttuuribudjetin ulkopuolelta, esimerkiksi TEKES-ohjelman kautta.

Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat perustulokokeilun kannalla, ja molemmat tukevat voimakkaasti Tanssin taloa, sen perustamista ja myös toiminnan takaamista.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kasvattaisi taiteen julkista tukea, apurahoja, taiteilijaeläkkeitä ja ryhmien toiminta-avustuksia sekä tukisi kiertuetoimintaa taiteilijoiden työllisyyden parantamiseksi – mutta ei kerro miten. Työttömyysturvan ehtojen kohtuullistaminen taiteilijoiden kohdalla sekä taiteen prosenttiperiaate ovat myös hänen listallaan.

Vihreiden Ville Niinistön mielestä luovat alat ovat niitä uusia aloja, jonne työpaikkoja syntyy. Itsensä työllistäjien, jotka hyvin usein ovat kulttuurialojen pienituloisia, aseman parantaminen on puolueen ohjelmassa. Niinistö linjaa, että valtion on kannettava vastuunsa kulttuurin rahoituksesta – sitä ei voi jättää kaupallisuuden tai hyväntekeväisyyden varaan.

Eduskuntavaalit sunnuntaina 19.4. 2015.
Ennakkoäänestys kotimaassa 8.–14.4.2015.

Lisätietoa Liitos-lehdestä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitosta / STST:sta.
Lehden vastaava toimittaja on Sari Lakso.