Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali XS täyttää 10 vuotta

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.11.2018

Festivaali järjestetään nykytaidetila Kutomolla Turussa 21.-24.11.2018. Festivaalin ohjelmisto koostuu kolmesta ensi-iltateoksesta, work-in-progress- ja vierailuesityksistä sekä 10-vuotisjuhlista.

Tasavuosia juhlivan tapahtuman teoksissa pohditaan muun muassa läsnäolon kokemusta suhteessa transsendentaaliin, ihmisen ja joutsenen välistä yhteyttä, nostalgiaa, solutason kommunikaatiota ja yhteisömme kuolemankulttuuria.

Tanssitaiteilija Sebastian López-Lehdon Light tutkii nostamisen ja nostetuksi tulemisen ruumiillisuutta sekä läsnäolon kokemusta transsendentaalia kohti kurkottamisessa. Nostamisen ja laskemisen tematiikan kautta López-Lehto pyrkii lähestymään sellaista uskonnollista (eli transsendentaalin kurkottavaa) ruumiillisuutta, joka ei ole kehokielteinen.

Tanssitaiteilija Rea-Liina Brunoun teoksessa Pedestrian Ballet – Variations tarkastellaan ihmisen ja joutsenen välistä yhteyttä länsimaisessa taideperinteessä. Esitys liikkuu muodonmuutosten rajapinnoilla, etsien uusia merkityksiä klassisen baletin ikonisista liikemotiiveista.

Tanssitaiteilija Mira Kauton Station to Station to Station on tanssisoolo, joka tavoittelee nostalgian kokemista. Se muuttaa aikaa, ja haluaa tuoda ilmi jotakin, mikä ei ole läsnä tai mitä ei välttämättä ole olemassa. Teos saa ensi-iltansa Zodiakissa Helsingissä tammikuussa 2019.

Parantava astia on kuva- ja performanssitaiteiteilija Essi Kausalaisen yhteistyö säveltäjä Marja Ahdin ja performanssitaiteilija Florian Feiglin kanssa. Se on esitys kolmelle kaksijalkaiselle ja heitä kannatteleville tukirakenteille, äänentoistolaitteistolle, tekstille ja modifioiduille äänimassoille. Teoksen nimi viittaa parantamistraditioon, joka operoi erityisillä äänitaajuuksilla ja niiden synnyttämällä resonanssilla.

Nature Morte on Felicia HonkasalonAkuliina Niemen ja Sinna Virtasen muodostaman monitaiteellisen kollektiivin Honkasalo-Niemi-Virtanen näyttämöteos, joka kurottaa kohti muinaisihmistä, pohtii vallitsevaa kuolemankulttuuriamme ja problematisoi arjessamme näkymätöntä kuolemaa. Nature Morte on toinen osa kolmiosaista teoskokonaisuutta, jonka aihe ja lähtökohta on Isossakyrössä sijaitseva rautakautinen vesikalmisto, Leväluhdan lähde.

XS-festivaalin päättää 10-vuotisjuhlat, jossa kuva- ja performanssitaiteilijoiden, Antti Jussilan ja Jari Kallion, muodostama duo Anti & Jarri johdattelee juhlijat Turun nykykaraoke-skenen syleilyyn royal-juhla- lohikäärme-dim-sum-arvaamaton- ammus-karaokellaan.