Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali XS Turussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.11.2016

Nelipäiväisellä uuden tanssin ja esitystaiteen festivaalilla pohditaan muun muassa ihmisen suhdetta kasveihin, mustaa kehollisuutta, voimautumista ja maailmanloppua. Turun Kutomolla 24.-27.11.2016. nähdään yhdeksän esitystä.


XS-festivaali Turussa 24.-27.11.
www.ehka.net/xs-vol-8

Ehkä-tuotannon nelipäiväisessä tapahtumassa nähdään kaksi ensi-iltaa sekä runsas joukko vierailuesityksiä nykytanssin, esitystaiteen, nukketeatterin ja performanssin aloilta ja rajapinnoilta torstaista sunnuntaihin 24.-27.11.2016. XS-festivaali järjestetään tänä vuonna jo kahdeksannen kerran.

Kasvien_salattu_elama_Tommi_Lehtovirta-1.jpg

Kasvien salattu elämä © Tommi Lehtovirta

Avajaispäivänä torstaina 24.11. klo 19 Kutomolla vierailee Teatteri SudenEnteen Kasvien salattu elämä -esitys, joka juhlii lajien välisen yhteisymmärryksen mahdollisuutta ja mahdottomuutta rinnakkain. Forum Boxissa Helsingissä syyskuussa kantaesitetty, Niina Lindroosin ohjaama teos on nukketeatteriesitys yhdelle tanssijalle, Leena Harjunpäälle. Samassa illassa nähdään Jouni Järvenpään ja Maija Reeta Raumannin pienoisteos The End, jossa tanssitaiteilijat tanssivat valikoiman loppuja tulevalle teokselleen.

Perjantain 25.11. klo 19 kahden teoksen yhteisillan aloittaa Beta-ryhmän kantaesitysteos Scoiattolo Volante (Henri). Kokeellisia esityksiä tehneen ryhmän muodostavat kuvataiteilijat Antti Jussila ja Jari Kallio sekä tanssitaiteilija Anna Torkkel. Yhteisillan toinen teos on kuvataiteilijoiden Antti Oksasen ja Maria Westin monitaiteellinen esitys Desert / Island, joka jatkaa työparin yhteistyötä suoraviivaisen performanssin parissa.

Lauantai- ja sunnuntai-iltapäivinä 26. ja 27.11. klo 14 festivaalilla on mahdollisuus osallistua tanssitaiteilija Rea-Liina Brunoun ohjattuun, kävelymuotoiseen esitykseen Kutomon lähiympäristössä.  Pedestrian Ballet on kantaesitys teoksesta, joka rinnastaa katsojan sisäiset havainnot arkisesti liikkuvasta kehosta baletin kurinalaisuuteen ja sen historiallisiin kerrostumiin. Osittain ulkona tapahtuvaan, osallistavaan esitykseen mahtuu 15 henkilöä per esitys.

Lauantain 26.11. esitysillan klo 19 aloittaa tanssitaiteilija Sonya Lindforsin esityskonsepti ja luentoperformanssi Swag Lessons, joka tutkii mustaa kehollisuutta ja mustan kehon politiikkaa hiphopkulttuurin kautta. Lindforsin ja työryhmän – Anniina Jääskeläinen, Erno Aaltonen, Mitja Nylund – teos johdattelee katsojat hiphopin juurille avaten afroamerikkalaisten sosiaalisten tanssien sosiopoliittista historiaa. Kahden teoksen illassa nähdään myös tanssitaiteilija Mira Kauton uusi soolo House of no hope.

Festivaalisunnuntaina 27.11. klo 15-17 Kutomolla voi kokea performatiivisen ja interaktiivisen Kenttä -näyttelyn, joka on toinen osa tanssitaiteilijoiden Maija Hoiskon ja Inari Salmivaaran Minä olen museo -projektia. Teos pureutuu kehon syvyyksiin – lihasmuistiin, arki- ja arkkiliikkeisiin ja tuntemuksiin.

Tapahtuman päättää sunnuntaina klo 17 nähtävä puolalaisen koreografin Maria Stokłosan Wylinka -teos, jonka lähtökohtana on maailmanloppu. Varsovan modernin taiteen museossa vuonna 2014 kantaesitetyn teoksen keskiössä ovat elämän dramaattiset siirtymät.

Osana festivaalia Ehkä-tuotanto tarjoaa tanssitaiteilija Kati Raatikaisen Enemmän kuin esitys -työpajan, jossa etsitään radikaalia esitysten kokemisen tapaa. Kaikille asiasta kiinnostuneille avoimessa, maksuttomassa pajassa keskustellaan esityksen, ekologian, koreografian ja empatian yhteyksistä ja tarkastellaan niiden ilmenemistä kokemuksessa ja kielessä. Työpaja järjestetään Kutomolla sunnuntaina 20.11. klo 12-18.

Lue lisää

Festivaaliohjelma: www.ehka.net/xs-vol-8


XS VOL.8 – UUDEN TANSSIN JA ESITYSTAITEEN FESTIVAALI 24.-27.11.2016

To 24.11.
klo 19 Yhteisilta Jouni Järvenpää ja Maija Reeta Raumanni: The End | Teatteri SudenEnne: Kasvien salattu elämä

Pe 25.11.
klo 19 Yhteisilta Beta: Scoiattolo Volante (Henri) ENSI-ILTA! | Antti Oksanen ja Maria West: Desert / Island

La 26.11.
klo 14 Rea-Liina Brunou: Pedestrian Ballet ENSI-ILTA!
klo 19 Yhteisilta Sonya Lindfors: Swag Lessons | Mira Kautto: House of no hope

Su 27.11.
klo 14 Rea-Liina Brunou: Pedestrian Ballet
klo 15-17 Maija Hoisko ja Inari Salmivaara: Minä olen museo – Kenttä
klo 17 Maria Stokłosa: Wylinka

Paikka: Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Liput: 15/10€, Pedestrian Ballet ja Minä olen museo – Kenttä -teoksiin vapaa pääsy
Lippu-/paikkavaraukset: ehkatuotanto@gmail.com