Uusi käsikirja Suomen taidepolitiikasta
Tänään ilmestyvä Suomen taidepoliittinen käsikirja luo tuoreen silmäyksen taide- ja kulttuuripolitiikkaan Suomessa keväällä 2015. Kuraattori ja kuvataiteilija Jussi Koitela on toimittanut kirjan.
Nykyteatterifestivaali Baltic Circlen ja nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingin julkaisema kirja jatkaa Helsingissä viime marraskuussa järjestettyä Taidepoliittinen huippukokous -tapahtumaa tekstien muodossa.
Kirjan tavoitteena on tarjota käsikirja taide- ja kulttuuripolitiikan ymmärtämiseen ja tekemiseen Suomessa. Se on yhtä lailla kirja poliitikoille taide- ja kulttuuripolitiikan nykyhetken ja historian ymmärtämiseen kuin yleissivistävä katsaus kaikille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille.
”Millainen on taiteilijan arki? Millainen on poliitikon arki? Ja miten ne voisivat kohdata? Toivoisin, että kirja olisi osa prosesseja, joissa taiteilijan ja poliitikon välille löytyisi uusia kommunikaation ja keskustelun väyliä”, Jussi Koitela sanoo.
Kirja muistuttaa, että jos haluaa ymmärtää kulttuuri- ja taidepolitiikkaa Suomessa 2015-luvulla, on tunnettava myös sen historiaa. Samalla se havainnollistaa, miten politiikka vaikuttaa taiteilijan henkilökohtaiseen arkiseen elämään.
Käsikirja on kurkistus myös siihen, mitä taiteen alueella tapahtuu kansainvälisesti. Se esimerkiksi valottaa, millaisia poliittisia päätöksiä ja tekoja on Berliinin taitelijoita ja luovien alojen toimijoita puoleensa kutsuvan vetovoiman taustalla.
Mesenaatti-kampanjan tuella painetun kirjan voi lukea täällä. Kirja jaetaan lisäksi työvälineeksi kaikille uusille kansanedustajille.
Kirjan voi noutaa myös Tanssin Tiedotuskeskuksesta.
Kirjan ovat kirjoittaneet Freja Bäckman, Hannaleena Hauru, Olli Jakonen, Kimmo Jylhämö, Eeva Kemppi, Timo Kontio, Hanna Ojamo ja Pauli Rautiainen.
Lisätiedot:
Pia Sievinen, viestintävastaava
puh. 040 5599 155
pia.sievinen(at)checkpointhelsinki.org