Uusi residenssi tanssitaiteilijoille Portugalissa

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.6.2016

Suomen Kulttuurirahasto uudistaa taiteilijaresidensseihin liittyvää toimintaansa. Tanssitaiteelle ja muille esittäville taiteille tarkoitettu uusi residenssikohde on Portugalissa. Lisäksi taiteilijat voivat hakea keskusrahastolta lokakuussa apurahoja itsenäisesti järjestämään residenssityöskentelyynsä.

Residenssin avaaminen tanssitaiteelle vastaa tanssijoiden suureen tarpeeseen. Tanssiresidenssi toteutetaan portugalilaisen O Espaço do Tempon kanssa siten, että Kulttuurirahasto lähettää Portugaliin korkeintaan viiden hengen työryhmiä 2−4 viikon työskentelyjaksoiksi.

Koreografi ja tanssitaiteilija Rui Hortan perustama O Espaço do Tempo toimii 1500-luvulla rakennetun nunnaluostarin tiloissa pienessä Montemor-o-Novon kaupungissa Alentejossa. Monitaiteinen residenssi on vahvimmin suuntautunut tanssiin, mutta ottaa vastaan myös muita taiteentekijöitä, lähinnä teatterin ja musiikin, mutta myös visuaalisten taiteiden aloilta.

Tanssin Tiedotuskeskus on tehnyt yhteistyötä O Espaço do Tempon kanssa jo viime vuonna, kun keskus etsi suomalaispartneria residenssivaihto-ohjelman luomiseksi. Kesällä 2015 Portugalissa työskentelivät tanssitaiteilijat Jarkko Partanen neljän muun työryhmänsä jäsenen kanssa sekä Liisa Risu viisihenkisen työryhmänsä kanssa.

”Selvitysten mukaan residenssi on taiteilijalle intensiivinen, tuottelias jakso, jolla saadaan myös uusia virikkeitä ja luodaan kansainvälisiä suhteita”, kertoo Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

Residenssiapurahahaku lokakuun haun yhteydessä

Kulttuurirahasto voi myöntää vuosittain aiempaa enemmän apurahoja eri alojen taiteilijoiden itsenäisesti järjestämään residenssityöskentelyyn. Tukea voivat hakea kaikkien alojen taiteilijat ja tuottajat, myös työryhminä. Hakijan tulee itse osoittaa kohde ja ajankohta residenssille.

Uusien residenssien ja residenssiapurahojen myötä Rahaston vuosittain residenssitoimintaan käyttämät varat kasvavat merkittävästi aiemmasta noin 100 000 eurosta.