Uusi yhteistyömalli lisää kiertuetoimintaa ja kansainvälisyyttä

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.5.2016

Tanssiteatteri Minimi ja Riihimäen Teatteri ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen. Akseliteatteritoiminnassa teatterit jakavat tuotantovastuuta sekä kiertävät esitysten kanssa Kuopion ja Riihimäen lisäksi myös muissa kaupungeissa. Kyseessä on uudenlainen yhteistyömuoto suomalaisella teatterikentällä.

“Tanssiteatteri Minimi on vuoden ajan etsinyt uutta toimintamallia, joka perustuisi teosten aktiiviseen kierrättämiseen sekä yhteistuotantoihin. Neuvottelut Riihimäen teatterin kanssa etenivät heti ja löysimme toisistamme vahvan tahtotilan uudistaa omia toimintatapojamme. Tässä voittavat tekijöiden lisäksi katsojat: esitysten pidemmät elinkaaret palvelevat niin tekijöitä kuin yleisöäkin uudenlaisina avauksina ohjelmistotarjonnassa,” kertovat Riikka Puumalainen ja Liisa Ruuskanen tanssiteatteri Minimistä tiedotteessaan.

Kuva: Sami Siltavuori

Kuva: Sami Siltavuori

Yhteistyöstä toiminnan lähtökohta

Akseliteatteritoiminnan toivotaan vakiinnuttavan kiertue- ja yhteistyömahdolllisuuksia. Yhteistyö on teatterien toiminnan lähtökohta, ei ylimääräistä perustoimintojen lisäksi.

“Ammattiteatterit ovat kasvavassa määrin viime vuosina kokeilleet esitysvierailuja ja yhteistuotantoja, mutta kokeilut ovat jääneet onnistumisineen ja haasteineen yksittäisten kokeilujen ja hankkeiden tasolle. On kiinnostavaa nähdä, kuinka kahden teatterin yhteistyön pitkäjänteinen kehittäminen edistää tulevaisuudessa erilaisia yhteistyömuotoja laajemminkin näyttämötaiteen kentässä,” toteaa Suomen Teatteri ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Akseliteatteritoiminta lisää myös teatterin ja tanssitaiteen kulttuurivientiä. Tanssiteatteri Minimin ja Riihimäen Teatterin kaksi yhteistuotantoa tuotetaan ja harjoitellaan Berliinissä. Harjoituskauden ja ensi-illan jälkeen esitykset siirtyvät Suomeen. Tuotannoissa tehdään yhteistyötä myös muiden ammattiteattereiden ja vapaan teatterin kanssa.

Akseliteatteritoiminta aloitetaan vuonna 2017, tuolloin Tanssiteatteri Minimin johdossa toimivat teatterin taiteellisina ja tuotannollisina johtajina Riikka Puumalainen ja Liisa Ruuskanen, taiteellisena neuvonantajana toimii teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha. Riihimäen Teatterin osa-aikaisena taiteellisena johtajana jatkaa vuonna 2017 Janne Saarakkala ja toimitusjohtajana Matti Arnkil.