Vahva nykytanssiohjelmisto ja live-musiikkia – Kuopio Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta
Kuopiossa saa Suomen ensi-iltansa Tero Saarinen Companyn Third Practice. Kansainvälisen ohjelmiston kohokohtia ovat Hofesh Shechterin ylistetty Grand Finale, Sydney Dance Company ja unkarilais-ranskalainen Compagnie Pál Frenák.
Nykytanssia pääsee näkemään varsin monipuolisesti ja kansainvälisesti Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla ensi kesänä 12.–18. kesäkuuta. Tero Saarisen uudessa teoksessa Claudio Monteverdin pakahduttavan kauniit madrigaalit lihallistuvat näyttämölle kahdentoista tanssijan ja muusikon, tenori Topi Lehtipuun sekä virtuaalisopraano Núria Rialin tulkintana. Third Practice tuo yhteen Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin. Yhteistyöstä syntyy nykytanssin, elävän musiikin ja oopperan mielenkiintoinen liitto. Lisää teoksesta täällä ›
Yksi tapahtuman huipuista on varmasti Hofesh Shechterin omalle ryhmälleen tekemä ylistetty teos Grand Finale, jonka saksalainen Tanz-lehti valitsi vuoden teokseksi 2018. ”Se on sota, murhe ja kärsimys – kaikki yhteen kietoutuneena. Se on antiikin valituslaulu, barokin henkäys, poliittinen manifesti, ihmisyyden apokalypsi ja apoteoosi yhtä aikaa. Grand Finale on kohtuuton – mutta se on totta”, Tanz-lehti kuvailee teosta.
Hofesh Shechterin tunnistettavaa ja persoonallista koreografista otetta nähtiin Kuopiossa jo 2003 koreografiakilpailussa, josta hän ponnisti kansainväliselle uralle.
Kuopio Tanssii ja Soille saapuu myös unkarilaisen nykytanssin maineikkaimpia nimiä. Compagnie Pál Frenák tunnetaan ilmaisukielestään, jossa erilaiset kehollisen ilmaisun muodot yhdistyvät teatteriin, muotiin ja nykymusiikkiin. Teoksessa Lutte (”taistelu”) mytologiat, kamppailulajit ja perinteinen islantilainen glima-paini ovat vahvasti läsnä.
Unkarista tulevat myös Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó, jotka tanssivat antiikin tarinan Orfeus ja Eurydike sovitettuna nykypäivään. Runsaassa kansainvälisessä ohjelmassa on vielä Australiasta Sydney Dance Company sekä Saksasta Dresden Frankfurt Dance Company, molemmat parilla esityksellä. Katso koko ohjelma ›
Kuopiossa on aina nähty upeita gaaloja. Juhlavuonna Jorma Uotinen päättää 17-vuotisen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana Au Revoir Jorma U. -jäähyväisgaalan muodossa. Ohjelmassa nähdään teoksia Uotisen uran varrelta, muun muassa Jord. Samalla toivotetaan tervetulleeksi festivaalin uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.
50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Kuopio Tanssii ja Soi julkaisee historiikin, jonka on kirjoittanut toimittaja Tiia Lappalainen. Juhlakirja kertoo, miten Kuopioon syntyi kansainvälisesti arvostettu tanssifestivaali, jossa 50 vuoden aikana on vieraillut lähes kaksi miljoonaa katsojaa ja tuhat esiintyjäryhmää ja niissä reilut 10 000 henkilöä.
”Kuopio oli alun perin ainoa paikka Suomessa, missä näki kansainvälisiä ryhmiä ja jopa tutustuikin joihinkin kansainvälisiin ihmisiin. Kurssitoiminta Kuopiossa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Harvalla köyhällä opiskelijalla oli mahdollisuus lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kuopio oli ainoa mahdollisuus sivistää itseään ja tietouttaan”, kertoo kirjassa koreografi Tero Saarinen.
Kuopion tanssiviikon perinteisesti runsas kurssiohjelma julkaistaan helmikuussa.