Valtteri Raekallio sai Uudenmaan taidepalkinnon

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 1.12.2017

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi tanssitaiteilija Valtteri Raekallion monimuotoisesta ja vaikuttavasta taiteellisesta työstä. Palkinto on 5 000 euroa.

Uudenmaan taidetoimikunta kuvaili Valtteri Raekallion (s. 1982) teoksia omanlaisekseen, yhteiskunnalliseksi ja ajankohtaiseksi esitystaiteeksi,  jossa tanssi, fyysinen teatteri, teksti, ääni, kuva ja tilataide yhdistyvät luontevasti.

Monista Raekallion teoksista puhutaan immersiivisinä: katsoja menee ikään kuin teokseen sisään ja saa valita, mitä näkee ja kokee, ja kuinka pitkään.

”Kun teen teoksia tällä tavalla, ihmisten perinteistä katsoja-asetelmaa häiritsemällä, pohdin kuka käyttää esitystilanteessa valtaa, kuka kertoo, kuka määrittää”, Valtteri Raekallio sanoo.

Tilasekoilu lähti live-roolipeleistä

”Tällainen tilasekoilu lähti live-roolipeleistä, joita aloin harrastaa jo 20 vuotta sitten. Olen pelannut roolipelejä ihan uskomattomissa paikoissa, joissa tilallinen kokemus on ollut hyvin voimakas.”

Valtteri Raekallio teoksessa Edustaja (2014) © Marko Mäkinen

Raekallio on koulutukseltaan tanssija. Miten Kansallisoopperan balettikoulusta voi päätyä tekemään epäkonventionaalista, immersiivistä fyysistä teatteria?

”Tanssin kanssa yhteistä on fyysisyys: tila vaikuttaa voimakkaasti fyysiseen kokemukseen ja mielikuvitukseen”, Raekallio selittää. ”Aloin ajatella tilaa yhtenä teoksen esiintyjistä ja miettiä miten sitä käytetään.”

”Vasta tehtyäni ensimmäiset teokseni näin, että samanlaista estetiikkaa oli muuallakin. Ulkomailla siitä oli tullut jo suuntaus, jolla oli oma termi. Ja nykyään immersiivisiä esityksiä tehdään myös kaupallisella puolella.”

Mitään ei tehdä yksin

Valtteri Raekallio © Thomas Freundlich

”Olen tanssija, mutta koreografista ajattelua olen oppinut tekemällä. Se on ollut minun työtapani ja elämäntapani kaiken kaikkiaan”, Raekallio kuvailee.

”Kohdalleni on osunut hyviä, lahjakkaita ihmisiä, joiden kanssa alamme aina tehdä yhdessä jotakin mikä kiinnostaa, otetaan asia haltuun kokeilemalla jos ei osata, ollaan asian äärellä, touhutaan yhdessä niin kuin lapset leikkivät – se on ystävyyttä. Mun elämä on tällaista!”

”Minulla on ollut hyvä onni: olen saanut hyviä leikkikavereita!” Valtteri Raekallio painottaa, että mitään ei tehdä yksin.

Tanssihifistelyä ja avantgardea

Raekallio on ollut aktiivinen ja monessa mukana tanssialalla: hän on perustanut tanssin verkkolehden Liikekieli.comin 2004 ja johtanut Loikka -tanssielokuvafestivaalia yhdessä hyvän ystävänsä Thomas Freundlichin kanssa. Raekallion käsialaa ovat myös koreografiat moniin tanssielokuviin, joita on esitetty ja palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Tällä hetkellä Valtteri Raekallio työskentelee  valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla. Lisäksi hän tanssii norjalaisen Ina Christel Johannessenin koreografioissa Zero Visibility Corp.-ryhmässä.

”Johannessenin koreografiat ovat äärimmäisen vaativia fyysisesti. Kun teen muutakin taiteellista työtä, niin vaativan tanssijankunnon ylläpitäminen alkaa olla vaikeaa. Keikkoja on sovittu keväälle 2019 asti, mutta sen jälkeen jätän ryhmän.”

Koreografin ja ohjaajan näkökulmasta Raekalliota kiinnostaa kotimainen avantgardekirjallisuus, sen tapa käyttää kieltä kokeellisesti, materiaalisesti. Uusia leikkikavereita ovat Kieleke-kollektiivin kirjailijat ja esitystaideporukka.

Auri Aholan, Eino Santasen, Laura Lindstedtin, Jaakko Yli-Juonikkaan, Henriikka Tavin ja Matti Kangaskosken kanssa me puhutaan, tehdään esityksiä, sparrataan toisiamme.”

Teatteriohjaaminen kiinnostaa jatkossa. ”Tanssijoiden kanssa osaan työskennellä ja ohjata heitä. Liikekoreografia syntyy yhdessä tanssijoiden kanssa, aina riippuen siitä, keitä on teoksessa mukana. Mutta miten teos luodaan vaikkapa näyttelijöiden kanssa, siihen tarvitsen työkaluja.”

Valtteri Raekallion seuraava teos Oneiron perustuu Laura Lindstedtin samannimiseen kirjaan ja on ensi-illassa 18.1.2018.

”Kaiken muun ohella Oneironissa tulee olemaan tanssihifistelyä! Liikelaatua on hiottu ja perinteistä tanssijantyötä on tehty paljon. Mukana on todella hyviä tanssijoita”, Raekallio hehkuttaa.