Vantaalla Tanssin päivää on juhlittu jo 30 vuotta

UUTISET JA TIEDOTTEET
Laura Kujala, 17.4.2018

Vantaalla järjestetään jo perinteeksi muodostuneet Tanssin viikot Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi, jota vietetään vuosittain 29.4.

Tanssikatselmus Stoori © Ilkka Roitto

Vantaalla järjestetään jo perinteeksi muodostuneet Tanssin viikot Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi, jota vietetään vuosittain 29.4. Kyseessä on matalan kynnyksen tapahtuma, ja tanssia viedään paikkoihin, joissa ihmiset voivat myös sattumalta törmätä siihen kuten palvelutaloihin, kauppakeskuksiin ja asemille. Vantaan Tanssin viikot on suurin Suomessa Tanssin päivää juhlistava tapahtuma.

Viikon ohjelma on suunnattu kaikenikäisille katsojille pienistä lapsista aikuisiin. Esiintyjiä ovat niin paikallisten tanssikoulujen oppilaat kuin kotimaisten ja ulkomaisten ammattiryhmien tanssijat. Viikko huipentuu Tanssin päivän gaalaan – tosin tänä vuonna gaalan sijasta juhlitaan poikkeuksellisesti Tanssin päivän etkoja.

“Tanssin viikot on tärkeä tapahtuma, koska sillä kiinnitetään ihmisten huomio tanssiin taiteena sekä tanssin merkitykseen ihmisille ja sen hyvää tekeviin vaikutuksiin”, kuvailee tanssiteatteri Raatikon teatterinjohtaja Marja Korhola. Raatikko on ollut järjestämässä Vantaan Tanssin viikkoja aivan alusta lähtien.

Ihan kaikille sopivaa ohjelmaa

Tanssin viikon ohjelmisto pitää sisällään paljon perheen pienimmille suunnattuja tanssiteoksia kuten Raatikon teos Pottuwarvas lomailee, NotaBene Duetin Maija Lepakkonen  – Supersankari tyttö sekä Mamia Companyn Etsivätoimisto Nappi. Tarjolla on myös tanssitapahtumia kuten Tanssikatselmus Stoori ja Tanssin taikaa -tapahtuma Tikkurilan aseman Dixissä.

Tanssin viikon ohjelma on suunnattu sopimaan kaikille lähes vauvasta vaariin.

Tanssin päivänä 29.4 järjestetään kaikille avoin tanssitapahtuma kauppakeskus Jumbossa, jossa lavalla nähdään tanssilajeja kilpatanssista vatsatanssiin. Tapahtumaa järjestetään jo viidettä vuotta ja se kokoaa yhteen vantaalaisia sekä myös helsinkiläisiä tanssikouluja esitellen heidän toimintaansa. Vantaalla tanssikouluja ja -ryhmiä toimii yli kymmenen, ja harrastajia on useita tuhansia. Esiintyjinä Jumbossa nähdään esimerkiksi Vantaan Tanssiopiston, StepUp Schoolin ja Bolly Bolly Beat Dance Schoolin oppilaita. Tapahtumassa esiintyy myös esimerkiksi Laura Zaray Dancers, Dance group Etnica ja Bolly Beat Dancers sekä tanssiteatteri Raatikko.

“Tanssin viikon ohjelmisto on suunnattu sopimaan kaikille lähes vauvasta vaariin. Esityksistä löytyy sellaisia, jotka on suunnattu niin päiväkoti-ikäisille kuin koululaisille. Ja sitten on myös tapahtumia, johon ihan kaikki voivat tulla”, kertoo Vantaan kaupungin tuottaja Arja Keränen.

Raatikko: Pottuwarvas lomailee © Matti Rajala

Tanssin päivästä kokonaiseksi viikon tapahtumaksi

Idea Vantaalla järjestettävästä Tanssin päivän juhlasta lähti tanssin ammattilaisten ja harrastajien yhteisestä aloitteesta. Tanssin mahdollisuuksista Vantaalla haluttiin kertoa näkyvästi ja tanssin pariin houkuteltiin uusia ystäviä: lapsia, nuoria ja heidän perheitään. Ensimmäinen Tanssin päivän juhla järjestettiin vuonna 1987 ja vähitellen 2000-luvun alussa tapahtumat muotoutuivat Tanssin viikoksi, joka huipentuu Tanssin päivän gaalaan.

“Tanssin päivän gaalalla on pitkät perinteet ja se esittelee vantaalaisten tanssijoiden lisäksi yleisölle myös ulkomaisia ja kotimaisia huippuja”, kertoo Raatikon Marja Korhola.

Tänä vuonna gaalan sijasta järjestetään Tanssin päivän etkot, sillä Vantaalla vedetään hieman henkeä kiireisen Suomi 100 -vuoden jälkeen. Viime vuonna juhlittiin myös kolmenkymmenen vuoden ikään ehtinyttä gaalaa ja se tarjottiin maksuttomana kaikille vantaalaisille. Tänä vuonna kulttuuritalo Martinuksessa 28.4 järjestettävillä etkoilla nähdään Marita Liulian ja Minna Tervamäen teos Swan Song sekä Katja Lundén Companyn Flamencosauna.