Vapaat ryhmät menettävät lipputuloja ainakin 1,6 miljoonaa euroa koronavirustilanteen vuoksi – koko kentän menetys lähes 20 miljoonaa

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.3.2020

Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ry arvioivat kotimaisten teatterien ja tanssi- ja sirkusryhmien menettävän lipputulojaan vähintään 18,6 miljoonaa euroa koronavirustilanteen aiheuttamista toimenpiteistä johtuen. Tulojen menetys heijastuu suoraan organisaatioiden toimintaan ja kykyyn työllistää esittävän taiteen ammattilaisia. Pikakysely kentän toimijoille tehtiin tämän viikon alussa.

Useimmat suomalaiset teatterit sekä tanssi- ja sirkusryhmät ovat joutuneet perumaan esityksiään ja sulkemaan oviaan koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen liittyvien toimien ja rajoitusten tullessa täytäntöön.

Esittävän taiteen kentän edunvalvontajärjestöt Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ry pyysivät organisaatioita arvioimaan, millaisia taloudellisia menetyksiä kevään esityskauden peruuttaminen niille aiheuttaa. Tietoja saatiin kaikilta valtionosuusjärjestelmän piirissä olevilta 57 teatterilta, tanssiryhmiltä ja Kansallisteatterilta sekä yli 70 vapaan kentän teatteri-, tanssi- ja sirkusryhmältä.

Kansallisteatterin ja VOS-teattereiden ja -ryhmien lipputulojen menetys koko kevään ajalta on vähintään 17 miljoonaa euroa, ja vapaan kentän ryhmien lipputuloja menetetään 1,6 miljoonaa euroa. Tällä on seurauksia monien jo valmiiksi taloudellisesti ahtaalla olevien teatterien ja ryhmien valmiuksiin ylläpitää esitystoimintaansa.

Lipunmyynnin pysähtymisen ja yleisölle palautettavien lippujen hintojen lisäksi tulonmenetyksiä koituu monille toimijoille esimerkiksi kouluihin ja palvelutaloihin vietävien esitysvierailuiden peruuntumisista, kiertuetoiminnan katkeamisesta ja menetetyistä tilavuokrista yhteensä noin 5,4 miljoonaa. Mikäli myös kesän esitykset peruuntuvat, tulee menetettyjen tuottojen kokonaisluku olemaan vieläkin suurempi.

”Tilanne on erittäin huolestuttava, mutta samalla on lohdullista, että yleisöt ovat reagoineet niin positiivisesti ajatukseen, ettei peruuntuneiden esitysten lipuista tarvitse välttämättä vaatia rahoja takaisin”, kertoo Teatterikeskuksen vt. toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen.

”Yleisö voi parhaiten tukea teattereita ja ryhmiä juuri näin. Myös ostamalla lahjakortteja ja lippuja syksyn esityksiin jokainen voi osaltaan auttaa koko esittävän taiteen kenttää selviämään ja organisaatioita tarjoamaan korkeatasoisia esityksiään jatkossakin.”

Esittävän taiteen kentän toimijat suunnittelevat ja ideoivat tälläkin hetkellä uusia digitaalisia ratkaisuja ja tapoja tuoda taidetta yleisöjen saataville. Tanssin tiedotuskeskus kerää tietoa tanssisisällöistä, joita voi katsoa tai kuluttaa poistumatta kotoaan. Myös TINFO on julkaissut Teatteri kotisohvalle -sivun. Seuraa uutisiamme!

Lähde: Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ry, tiedote 20.3.2020