Venetsian biennaali palkitsi Samira Elagozin Hopeisella Leijonalla 

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.2.2022

Jury kuvaa Samira Elagozin taidetta intiimiksi ja runolliseksi mutta toisaalta myös ironiseksi ja häiritseväksi tutkimusmatkaksi sukupuolten välisiin suhteisiin digitaalisena aikana.

Samira Elagoz

Samira Elagoz palkittiin teoksestaan Seek Bromance, joka on maailmanloppuun sijoittuva romanssi kahden pandemian aikana toisensa tavanneen transmaskuliinin välillä. Teos on toteutettu yhdessä Cade Mogan kanssa.

Venetsian biennaalin teatteripalkinto Hopeinen leijona on myönnetään vuosittain lupaavalle nuorelle taiteilijalle.

Jury kuvaa Samira Elagozin taidetta intiimiksi ja runolliseksi mutta toisaalta myös ironiseksi ja häiritseväksi tutkimusmatkaksi sukupuolten suhteisiin digitaalisena aikana, jolloin todellisen ja virtuaalisen välinen raja on huokoinen. Kamera kädessään, omaa itseään ja omia internetin kokemuksiaan materiaalina käyttäen hän esittää miten kehoja manipuloidaan ja miten maskuliinisen ja feminiinisen suhde laajenee rajattomasti online-alustoilla.

Jury kiitti Elagozin omintakeista taiteellista kieltä, joka hyödyntää multimediaperformanssia ja dokumenttiesitystä ja jossa hän käyttää omaa sukupuolenvaihdosprosessiaan taiteellisten kokeilujen maaperänä.

Samira Elagoz (s. 1989 Helsingissä) on Amsterdamissa ja Berliinissä toimiva elokuvantekijä ja esitystaiteilija. Hän valmistui koreografiksi Amsterdamissa 2016.  Hänen aiempi teoksensa, Prix Jardin d’Europe 2017 -palkittu Cock, Cock… Who’s There? käsitteli seksuaalista väkivaltaa. Se nähtiin myös Suomessa mm. Mad Housessa ja Tampereen teatterikesässä ja se kiersi maailmalla viiden vuoden ajan.

Hopeinen leijona luovutetaan Elagozille Venetsiassa heinäkuussa järjestettävän 50. kansainvälisen teatterifestivaalin, Biennale Teatron palkintoseremoniassa.

Nyt palkitun Seek Bromancen voi nähdä seuraavaksi Lausannessa, Arsenicissa 31.3.–3.4.2022.