Vuoden 2020 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi Brian Fuata

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.11.2020

Brian Fuata julistettiin vuoden 2020 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon saajaksi lauantaina 31.10. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa. Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin 7. kerran. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö.

Kuva: Sydney Biennale

Brian Fuata työskentelee improvisaation ja esineiden parissa käyttäen haamu-kuvastoa rakenteellisena välineenä. Hänen teoksensa ovat tila- ja aikasidonnaisia ja käsittävät lukuisia eri tyylilajeja, esityksen alalajeja ja julkista puhetta kytkeytyäkseen uuteen narratiiviin, jonka Fuata luo kullakin esityspaikalla tai kustakin paikasta, hyödyntäen materiaalista ympäristöään.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimi live art -taiteen pioneeri, taiteilija Kira O’Reilly (Irlanti/Suomi), ja muina jäseninä kuraattori João Laia Portugali/Suomi) sekä ohjelmistopäällikkö Fiona Winning (Australia).

“Brianin taiteellinen työskentely perustuu Australian kolonialistiseen fiktioon, nykyesitystaiteeseen, kuvataiteeseen ja live art -taiteeseen. Hänen esitystensä fyysisyys, kielensä musikaalisuus ja assosiaatioilla leikittely ovat nykyhetken keskiössä. Hänen töidensä teemoja ovat muun muassa hoiva ja huolenpito pandemian aikana, mitä on olla samoalais-australialainen queer taidemaailmassa ja Black Lives Matter -liike. Hän kehollistaa näkyjä, kulttuurimme aaveita – jotka tuovat esiin ihmeellisen ja sanoin kuvailemattoman. Hänen esityksensä ovat herkkiä ja eloisia – niistä huokuu kriittisyys, anteliaisuus, energia ja rakkaus”, kirjoittaa raati voittajasta.

Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten kolmen vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa. Raati myös tapasi ehdokkaat henkilökohtaisesti. Päätös voittajasta tehtiin näiden prosessien kautta.

Palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitettiin osana Koneen Säätiön tukemaa Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuutta. Ehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä taiteilijoita ja kollektiiveja; Geumhyung Jeong (Etelä-Korea), W A U H A U S (Suomi), Ingri Fiksdal (Norja) ja Brian Fuata (Australia).