Vuoden Teatteri 2019 -palkinto ANTI Festivalille

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.3.2019

Suomen Teatterit ry:n myöntämän Vuoden Teatteri -palkinnon on voittanut kuopiolainen esittävän taiteen festivaali ANTI – Contemporary Art Festival. Voittajan valitsi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Jyri Väisänen, Johanna Tuukkanen, Outi Alanko-Kahiluoto, Gregg Whelan ja Sini Koivisto Thalia-juhlassa. Kuva: Ville Hakulinen

Palkinto jaettiin maanantaina 11.3. teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa Teatteri Viiruksessa. Sen saajana on ensimmäistä kertaa festivaali.

”ANTI Festivalin sisältö ja linjaukset kertovat eri taidelajien poikkeuksellisen laajasta tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta”, perustelee valinnan tehnyt Outi Alanko-Kahiluoto.

Alanko-Kahiluodon mukaan Vuoden 2019 Teatteri -palkinnon saaja tekee todeksi vanhan totuuden, että teatteri on keksittävä aina uudestaan. Sen tekijöillä ei ole ennakkoon lukkoon lyötyjä ajatuksia siitä, mitä esitystaide on tai mitä se voi olla. Kun Kuopiossa tapahtuu jotakin kummallista, ihmiset tietävät jo epäillä ANTI Festivalia.

”Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaali kutsuu Kuopioon vuosittain nimekkäitä taiteilijoita ympäri maailmaa sekä edesauttaa uusien kansainvälisten ja kotimaisten tekijöiden läpimurtoa”, perustelee Alanko-Kahiluoto voittajavalintaa. ”Kyse on festivaalista, joka asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. Vuonna 2018 kuopiolaisen ANTI Festivalin esityksiin saattoi törmätä puistoissa, kaduilla, kuntosalilla, laivalla, autiossa teollisuushallissa, kirkossa ja Kuopion torilla.”

Anti Festivaalista syntynyt anti Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle on jotain täysin ainutlaatuista ja vailla vertaansa – kuin taide itse, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan iloitsivat ANTI-festivaalin nimityksestä Vuoden Teatteri 2019 -palkinnonsaajaksi.

Tuukkasen mukaan ANTI laajentaa teatterin käsitettä kysymällä aktiivisesti mikä on esitys, kuka on tai voi olla taiteilija ja mikä on yleisö.

”Jatkuva julkisiin tiloihin tehtävä taiteen tuotanto rikkoo stereotyyppisiä mielikuvia taiteen yleisöistä ja siitä kenelle taidetta tehdään, sekä murskaa myyttiä norsunluutorneissaan työskentelevistä taiteilijoista”, festivaalin tiedotteessa kirjoitetaan.

”Olemme festivaali ilman seiniä ja tapahtumamme ovat ilmaisia; ei ole lippuja, ei parhaita paikkoja, eikä rajoituksia – kuka vain voi kaupungilla liikkuessaan kohdata maailmankuulun taiteilijan työssään”, korostaa Gregg Whelan.

ANTI-festivaali on jakanut vuodesta 2014 maailman ainoaa kansainvälistä live art -palkintoa, ANTI Festival International Prize for Live Art. Palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa ja sitä tukee Saastamoisen säätiö. Festivaali on mukana myös Future DiverCities – Creativity in an Urban Context  -yhteistyöhankkeessa, joka on osa Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelmaa.

Seuraava ANTI-festivaali järjestetään 10.-15.9.2019.

Vuoden Teatteri -palkinto

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen. Vuoden Teatteri valitaan finalisteista, joita olivat tänä vuonna Baltic Circle -festivaali ja ANTI – Contemporary Art Festival. Tämän vuoden finalistit valitsi raati, johon kuuluivat dramaturgi ja näytelmäkirjailija Marie Kajava, ohjaaja-käsikirjoittaja ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen sekä Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon voittajan, Uuden Tanssin keskus Zodiakin entinen toiminnanjohtaja Raija Ojala.