Yksin Sateessa -festivaali on oodi naiseudelle

UUTISET JA TIEDOTTEET
3.11.2022

Yksin Sateessa -festivaali on Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen uuden taiteellisen johtajan Veera Lambergin ensimmäinen kuratoitu kokonaisuus ITAK:n johdossa, joka tuodaan yleisön eteen. Lambergin rohkea ohjelmisto on oodi naistaiteilijoille, naisille ja naiseudelle.

Festivaalin ohjelmisto kurkistaa kohti naisten ruumiin kuvastoa ja lihallista näyttämöä sekä tyttöyden ristiriitoja – ei todellakaan sitä perinteistä ”mieskatsetta”.

Lamberg toivoo, että festivaali innostaa kaikkia sukupuolia pohtimaan omia ajatuksiaan sukupuolesta sekä antamaan yhdenvertaisesti tilaa niille kaikille, sillä joka tapauksessa jokaisessa ihmisessä on sekä feminiinisiä että maskuliinisia piirteitä.

Poimuja © Tuisku Lehto

Yksin Sateessa -festivaali jakautuu ympäri Joensuun kaupunkia ja esityksiä nähdään niin Joensuun kaupunginteatterilla, Taidekeskus Ahjolla, NÄYTTÄMÖLLÄ kuin Teatteri Kiisussa, Outokummussa. Esitysten lisäksi ohjelmistoon kuuluu iso joukko keskustelutilaisuuksia, joiden teemat kietoutuvat esitysten ympärille.

Ohjelmisto

Effendy, Hanikka, Nisonen & työryhmä: Poimuja

Ella Effendy, Jenni Hanikka, Kirsi Nisonen & työryhmä tuovat festivaalilla ensi-iltaan ITAK:n osatuotantoteoksen Poimuja. Poimuja on rönsyilevä, mutta minimalistinen nykytanssiteos, joka kutsuu sinut ajan laskoksiin kuuntelemaan eilisen, tämän päivän ja tulevaisuuden rytmejä. Teoksen taustamateriaalina toimii Joensuu-seuran julkaisema teos Joensuulaisäidin kirjeitä sadan vuoden takaa. Kirjeet lähtökohtanaan monitaiteinen 1960-1990-luvuilla syntyneistä taiteilijanaisista koottu työryhmä tutkii ja kyseenalaistaa naiseuden osatekijöitä, kietoutuu kymmenmetriseen kankaaseen, visuaalisesti vahvoihin liike- ja äänimuodostelmiin sekä kysymykseen naisena elämisen kokemuksista.

Leena Harjunpää Co: Feeling Cute

Feeling Cute on koreografi Leena Harjunpään nykytanssisooloesitys. Tanssiteos kutsuu pohtimaan söpön olemuksen ja hempeyden illuusion mekanismeja ja vaikuttimia. Sen lähtökohtana on pohdinta; mitä on söpöily, mitä sen taustalla piilee, miksi se on tehokeino tai miksi se voidaan mieltää ärsyttäväksi.

Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden yllä

Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden on kahden esiintyjän, Veera Kopsalan ja Siiri Kortelaisen, manifesti, sinfonia, oodi, kutsuhuuto, juhlat ja ylistyslaulu, jossa liekki syttyy sisäisyyteen ja edestään polttaa kaiken, ja niin palavat valmiiksi meille piirretyt reitit, ja esiin nousevat säädyttömiä asentoja tulvillaan olevat ruumiit ja silloin säädytön muuttuu muuksi ja säädylliseksi ja niin ruumiit säveltävät itse omat polkunsa. Teos on saanut alkunsa halusta villiintyä. Villiintymisen teema on noussut esille hallitun ja kesytetyn ruumiin kokemuksesta, sekä kyllästymisestä yksipuoliseen kuvastoon naisruumiista. Monenlaisena esiintyvä ja kokonaisvaltaisesti elävä, oleva ja tunteva ihminen näyttämöllä tuottaa naisruumiista omalakista kuvastoa, paljastaen samalla kulttuurimme naisrepresentaatioiden ahtautta.

Red Desert © Mikko Makkonen

Karttunen, Jaatinen & Tuovila: Red Desert

Red Desert tuo näyttämölle pitelemättömän esiintyjäkolmikon: Minna Karttunen, Mia Jaatinen ja Elisa Tuovila. Teoksessa esiintyjät heittäyttyvät tutkimaan aggression eri kehollistumia. Teoksessa aggressio moninaisuudessaan toimii lähtökohtana liikemateriaalille, kehollisuuksille ja kompositiolle. Aggressiota käsitellään ruumiillisena tapahtumana, energiana, hahmoisuutena ja universaalin ilmiönä, joka resonoi esiintyjien kokemushorisonttia vasten. Lähtökohtina toimivat kysymykset ja pohdinnat naisen aggressiosta, sen vieraudesta sekä eri ilmenemismuodoista kulttuurisesti.

Red Desertissä leikitellään erilaisten esiintyjäntyöllisten praktiikoiden, kuten improvisatoristen liiketehtävien, asetetun materiaalin, partneroinnin sekä muuntuvien olemisen tapojen välillä. Työryhmä kutsuu katsomaan teosta panoraamamaisena kuljetuksena aggression eri vivahteiden sekä maastojen läpi. Red Desert on purskahteleva kokonaisuus, joka käsittelee naisen aggressiota raikkaalla ja hienovireisellä otteella.

 

Puista punoutuneet © Katja Mustonen

Mirva Mäkinen & Riveria: Puista Punoutuneet

Mirva Mäkisen ja Riveria, tanssin koulutus Outokummun opiskelijat kietoutuvat lavalla toisiinsa ja luontoon. Puista Punoutuneet -teos ammentaa liikemateriaalin kietoutumisesta, kasvusta, lahoamisesta, juurtumisesta, huojumisesta, kurottumisesta ja supistumisesta. Oma ruumis on ihmisen läheisin luontosuhde. Vahvistamalla oman fyysisyyden kokemisen ja käsittelemisen mahdollisuuksia Puista Punoutuneet -teos vastaa ekokriisin aikakaudella polttavaan kysymykseen, miten voisimme ajatella uusiksi olemistamme osana maapallon ekosysteemiä. Voisimmeko jakaa fyysistä tilaa yhdessä, kietoutuen, lähellä toista, kilpailematta?

Kolmannelle vuosikymmenelleen siirtyvä Yksin Sateessa -festivaali järjestetään Joensuussa 24.-27.11.2022.