Yksin Sateessa? -festivaali palaa juurilleen

UUTISET JA TIEDOTTEET
24.10.2017

Jo viidestoista Yksin sateessa? -festivaali palaa juurilleen, itse tanssiin ja sen monipuolisiin olemuksiin 20.–25.11.2017 Joensuussa ja Outokummussa. Festivaalin paikalliset ja kansainväliset teokset pohtivat tanssia ilmiönä, sen monimuotoisuutta, historiaa sekä vaikutusta yksilöön ja yhteiskuntaan – myös internetin aikakaudella.

Sonja Jokiniemi: Blab @ Tomas Uyttendaele.

Outokummun vanhassa kaivoksessa nähdään samassa illassa kansainvälistä uraa luovan kuopiolaisen Sonja Jokiniemen uusin teos Blab sekä suomalaisen Ville Nylénin ja venäläisen Anna Shchekleinan yhteistyönä luoma teos Playground for the Brave pelosta ja sen voittamisesta. Teoksellaan Blab Jokiniemi jatkaa tutkimuksiaan ihmisen ja elottoman välisestä suhteesta. Teos on hybridi, jossa maalaus, kuvanveisto ja koreografia sulautuvat yhteen.

Festivaaleille saapuu myös Tanskassa vaikuttava tanssija-koreografi Taneli Törmä humoristisella teoksellaan Classical Beauty. Törmän pitkäaikaisena unelmana on tanssia miessolistina baletissa ja hänen unelmansa toteutuukin joensuulaisen Relevé balettistudion oppilaiden avustuksella.

Joensuulaisen Minni Hirvosen kantaesitysteoksessa Vallan Kahva nähdään, miten erilaiset kehot ja kulttuurit kommunikoivat tanssin kielen kautta. Teos on toteutettu yhdessä Able Art Group ll –ryhmän kanssa ja se nähdään kolmena iltana Taidekeskus Ahjossa.

Minni Hirvonen & Able Art Group II: Vallan Kahva @ Karoliina Kolehmainen.

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksen johtajan Ulla Mäkisen koreografia Predecting Weather on puolestaan ilmastopoliittinen kannanotto, jonka tulkitsevat tanssin koulutuksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat. ”Historian tässä hetkessä te olette viimeiset ihmiset, jotka voisivat tehdä jotain ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja ensimmäiset, jotka kokevat sen kauhut. Mitä tarkoittaa tehdä taidetta tässä maailmantilassa? Miksi tanssit?” kysyy Mäkinen opiskelijoiltaan.

Festivaalin kansainvälinen ohjelmisto toteutetaan Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen Suomi-Australia yhteistyön turvin ja festivaalilla nähdään kolme australialaista nykytanssiesitystä. Ryuichi Fujimuran ja Martin Hansenin yhteisessä soolo-illassa kehollistetaan henkilökohtaisia anekdootteja tanssin merkityksestä ja tanssihistoriallisia referenssejä siitä, miten esimerkiksi Internet on muokannut suhdettamme historiaan ja kehoon. Luke Georgen Not About Face -teoksessa lakanoihin pukeutunut yleisö ei taas lähtökohtaisesti tiedä kuka on yleisö ja kuka esiintyjä.

Ohjelmassa myös tanssija-muusikko-esiintyjä Tuomas Juntusen Kansantanssia mausteilla -kurssi tanssin ammattilaisille ja harrastajille sekä Encounters in Art -seminaari.