Yksin Sateessa -festivaalilla kotikutoisuus tarkoittaa käsityötä ja uniikkia

UUTISET JA TIEDOTTEET
Itä-Suomen tanssin aluekeskus, 7.10.2021

Yksin Sateessa on Joensuussa marraskuussa järjestettävä nykytanssifestivaali. Tänä vuonna festivaalin ohjelmisto koostuu kotimaisista esityksistä ja ohjeisohjelmiston kansainvälisistä tanssielokuvista.

Festivaalin kuratoinut taiteellinen johtaja Jaakko Toivonen kutsuu ohjelmistoa kotikutoiseksi:

”Kotikutoisuus kuulostaa käsitteenä hieman väheksyvältä. Mutta mitä jos sanaa lähestyisi toiselta suunnalta? Voiko kotikutoisuus tarkoittaa parhaimmillaan kotona tehtyä, käsityöläisyyttä, ei tehdasvalmisteista ja jotain uniikkia? Artesaanipizza ainakin kuulostaa paljon herkullisemmalta kuin tavallista parempi roiskeläppä.”

© Jenni Pystynen

Ohjelmisto käynnistyy torstaina 25.11. Mira Kauton ja työryhmän teoksella BS/BF. Se on tanssiteoksen muotoon asettunut rinnakkaistodellisuus ja fantasiametsä, joka koostuu tanssimisesta, hypnoottisesta musiikista sekä sinisestä väristä.

Perjantaina Taidekeskus Ahjolle rakentuu Roberto Fuscon, Emma Fältin ja Inka-Leea Haataisen monitaiteinen esitys Shifting Sands, johon festivaaliyleisö pääsee syventymään myös lauantaina installaation muodossa. Teos on kunnianosoitus kaikille kehoille, niiden epämääräisyydelle, kauneudelle ja alati muuttuvalle luonnolle.

Perjantai-iltana nähdään kahden sooloteoksen ilta. Tuplaillan aloittaa Ira Wuolleen Underdog, ja illan toinen teos on Pontus Linderin esitys Deal with me. Tuplaillan koreografi-esiintyjiä yhdistää katutanssikulttuuri ja breakdance. Ira Wuolle on freelance-tanssitaiteilija, jonka työssä näkyvät katutanssikulttuuri, multi-innostuminen, polyrytminen uteliaisuus, monialainen puuhastelu ja tee-se-itse-henki. Helsingissä asuva Pontus Linder on Tukholman Dans och Cirkus Högskolanista valmistunut tanssija, koreografi, opettaja ja tuomari. Tällä hetkellä Linder on osa Suomen breikkimaajoukkuetta.

Lauantaina Joensuun kapunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään kahteen otteeseen Joona Halosen koreografia Näkyviin liikutettu. Teos toteutetaan Yksin Sateessa -festivaalin ja Riveria Outokummun yhteistyönä, ja lavalla nähdään joukko tanssin koulutuksen opiskelijoita.

Sunnuntaina festivaalin päättää lapsille ja koko perheelle sopiva Tanssiteatteri Rimpparemmin esitys Ammattieläin. Ammattieläin antaa vastauksen sille mitä kirjekyyhkyt tekevät nykyään, millainen on kiiltomadon kirjoitustaito ja mikäs ihme se hiilijalanjälki onkaan. Interaktiivinen seikkailu innostaa ja pistää myös pohtimaan. Tanssikohtaukset, Eppu Nuotion ja Jukka Parkkisen runoista koostuvat laulujen sanat ilahduttavat niin lapsia kuin aikuisiakin Jukka Nurmelan säveltämän musiikin tahtiin.

Festivaalin oheisohjelmassa on luvassa muun muassa tanssielokuvia, keskustelutilaisuuksia festivaalin taiteilijoiden kanssa sekä Pontus Linderin breakdance- ja lattiatekniikkatyöpajat.

YKSIN SATEESSA 2021 OHJELMA

  • To 25.11.2021 klo 19.30 Mira Kautto & työryhmä: BS/BF // Joensuun kaupunginteatteri
  • Pe 26.11.2021 klo 17.30 Fusco – Fält – Haatainen: Shifting Sands // Taidekeskus Ahjo
  • Pe 26.11.2021 klo 19.30 Wuolle & työryhmä: Underdog + Pontus Linder: Deal with me // Näyttämö
  • La 27.11.2021 klo 14.30 Joona Halonen: Näkyviin liikutettu // Joensuun kaupunginteatteri
  • La 27.11.2021 klo 19.30 Joona Halonen: Näkyviin liikutettu // Joensuun kaupunginteatteri
  • Su 28.11.2021 klo 13.00 Tanssiteatteri Rimpparemmi: Ammattieläin // Näyttämö

Yksin Sateessa -nykytanssifestivaalin järjestää ITAK Itä-Suomen tanssin aluekeskus.