Zodiak ja Cullberg-baletti yhteistyöhön – vierailuesitykselle vaikea löytää tilaa Helsingistä

UUTISET JA TIEDOTTEET
22.9.2015

Uuden tanssin keskus Zodiak ja yksi Ruotsin tunnetuimmista tanssiryhmistä, Cullberg-baletti tekevät yhteistyötä ryhmän uusimman teoksen, Figure a Sea tiimoilta. Tukholman tanssin talossa 24.9. ensi-iltansa saavassa teoksessa kohtaavat esittävien taiteiden legendat, koreografi Deborah Hay ja äänitaiteilija Laurie Anderson – mukana on myös suomalaistaiteilijoita.

Zodiak on yksi Figure a sea teoksen kansainvälisistä tuottajista. Teoksen valosuunnittelusta vastaa suomalainen Minna Tiikkainen. Lavalla Cullbergin vakioryhmää täydentää puolestaan viisi koreografi Hayn valitsemaa vierailevaa tanssijaa USA:sta ja Euroopasta. Heidän joukossaan Zodiakin ja Koneen säätiön tukemina suomalaiset Anne Hiekkaranta ja Vera Nevanlinna.

Figure a Sea esitetään syys-lokakuussa yhteensä viisi kertaa Tukholman Dansens husin 750-paikkaisella isolla näyttämöllä. Vuonna 2016 on luvassa vierailuesityksiä Yhdysvalloissa, Italiassa ja Saksassa – sekä Zodiakin tuottamana Helsingissä. Sopivaa tilaa kuitenkin vielä etsitään:

”…riittävän suuren näyttämön löytäminen Helsingistä on haastavaa. Helsingin Tanssin talo olisi meille jo nyt ajankohtainen!” toteaa Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti tiedotteessa.

Yhdysvaltalaisen koreografi-legendan Deborah Hayn kutsuminen vierailevaksi koreografiksi Cullberg-balettiin, on osa ryhmän taiteellisen työn uudistamista. Hay tunnetaan yhtenä amerikkalaisen postmodernin tanssin uranuurtajista. Pitkän uransa aikana hän on työskennellyt muun muassa Merce Cunninghamin ja Mikhail Baryshnikovin kanssa.

Teatterikorkeakoulun kunniatohtorin arvonimen vuonna 2009 saanut Hay on tehnyt koreografian myös suomalaistanssijoille: vuonna 2010 osana Helsingin Juhlaviikkoja esitetty Lightening nivoi yhteen laulua, tunneilmaisua ja tanssia. Teoksessa tanssivat Joona Halonen, Satu Halttunen, Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Jenni-Elina Lehto ja Vera Nevanlinna.

Zodiak ja Cullberg-baletti neuvottelevat parhaillaan yhteistyön jatkamisesta. Tavoitteena on luoda monivuotinen yhteisprojekti, jossa on mukana useampia tahoja Pohjoismaista ja Euroopasta.