Zodiak – Uuden tanssin keskus on Vuoden Teatteri 2018

UUTISET JA TIEDOTTEET
9.4.2018

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen on valinnut Zodiak - Uuden tanssin keskuksen Vuoden Teatteriksi. Palkinto jaettiin Thalia-juhlassa KOM-teatterissa 9. huhtikuuta 2018.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

Zodiak oli finaalikolmikossa Universumin ja Turun kaupunginteatterin kanssa. Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2018 -kilpailun finalistit valitsi raati, jonka jäseniä olivat Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Matti Numminen, ”Paljon melua teatterista”-bloggaaja Katri Leikola, Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska, Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ja Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck.

Sari Palmgren: Aidatut Unelmat (Zodiak, 2017) ©Jouni Ihalainen

Sari Palmgren: Aidatut Unelmat (Zodiak, 2017) ©Jouni Ihalainen

Palkinto on tunnustus koko tanssin kentälle

”Tänä vuonna palkinnon saa toimija, joka tekee uraauurtavaa yleisötyötä ja tanssii puutarhoissa. Tanssi taiteen lajina ansaitsee tulla huomatuksi nykyistä enemmän ja Vuoden Teatteri -palkinnon kautta lähteekin tunnustus myös koko tanssin kentälle. Suomessa tehdään korkeatasoista tanssitaidetta, joka tulevaisuudessa voi vallata lisää alaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, Pia Viitanen kuvailee voittajan valintaa.

”Zodiak on rohkea ja ennakkoluuloton edelläkävijä, joka tekee sitkeästi uraauurtavaa työtä alalla, jonka rahoitus on niukalla tasolla. Se kurottaa jatkuvasti kohti uusia yleisöjä ja yhteisöjä ja pyrkii ymmärtämään ja vastaamaan katsojien tarpeisiin taiteesta tinkimättä”, Viitanen summaa.

”Me Zodiakissa arvostamme tätä huomionosoitusta suuresti. Kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea koko sille laajalle ja moniääniselle nykytanssin ja nykykoreografian taiteilijakunnalle, joka Zodiakissa vuosittain työskentelee”, toteaa puolestaan Zodiakin toiminnanjohtaja Raija Ojala.

”Syntyessään Zodiakin epäkiinteä, tuotantoalustamainen toiminta-ajatus oli uniikki sekä meillä Suomessa että kansainvälisestikin. Sittemmin Zodiakin esimerkin inspiroimana esittävien taiteiden vapaalle kentälle on syntynyt muita vastaavia tuotantoalustoja sekä tänne Helsinkiin että muualle maahan – sirkuksen, teatterin ja tanssin pariin.”